Search
Close this search box.

İşaret Dili Öğretici ve Tercüman Eğitimi Kursu

Kurs Kayıt Tarihleri

Son Kayıt Tarihi 

14.09.2024

Gün
Saat
Dakika
Saniye
Kurs İçerikleri
Resmi Sertifika

Merkezi Eğitim Kurumları olarak kursiyerlerimize E-devlette görünen (e-devlete işli ve e-devlet üzerinden sorgulanabilen) resmi ve geçerli sertifikalar sunuyoruz.

İletişim Formu

İşaret Dili Öğretici ve Tercüman Eğitimi Kursu

İşaret Dili Öğretici ve Tercüman Eğitimi Programı bireyleri bu alanda yeterli hale getirmeyi amaçlamaktadır. İşaret Dili Öğretici ve Tercüman eğitimi kursumuzun içeriği, İşaret Dili Öğretici ve Tercüman eğitimi kursumuzun süresi ve kursumuz sonunda alacağınız Üniversite ve E devlet Onaylı Sertifikanın geçerliliği hakkında temel bilgiyi buradan edinebilirsiniz.

İşaret Dili Öğretici ve Tercüman Kursu Sertifikası programının amacı:

İşitme engellilerin eğitim ve iletişimlerinin sağlanması amacıyla 5378 sayılı “Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”un 15’inci maddesinin 4’üncü paragrafında; “ İşitme özürlülerin eğitim ve iletişimlerinin sağlanması amacıyla Türk Dil Kurumu Başkanlığı tarafından Türk işaret dili sistemi oluşturulur. Bu sistemin oluşturulmasına ve uygulanmasına yönelik çalışmaların esas ve usulleri Türk Dil Kurumu Başkanlığı koordinatörlüğünde, Milli Eğitim Bakanlığı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü ve Özürlüler İdaresi Başkanlığınca müştereken çıkarılacak yönetmelikle belirlenir…” hükmü yer almıştır. Bu hüküm kapsamında Türk İşaret Dili Sisteminin Oluşturulması ve Uygulamasına Yönelik Usul ve Esasların Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik 14.04.2006 tarih ve 26139 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanmış ve çalışmalar Türk Dil Kurumu Koordinesinde başlatılmıştır. 18 Ocak 2011 tarih ve 27919 sayılı Türk İşaret Dili Sisteminin Oluşturulması ve Uygulamasına Yönelik Usul ve Esasların Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik değişikliği ile Türk İşaret Sistemi oluşturuluncaya kadar Bakanlığımıza verilen Türk İşaret Dili öğretici ve tercümanlık kursları düzenleme yetkisi kapsamında “İşaret Dili Öğretici ve Tercüman Eğitimi Programı ” hazırlanmıştır. Bu program ile katılımcıların Türk İşaret Dilini aktif bir şekilde kullanmasının yanı sıra işaret dili tercümanlığı ile işaret dilini öğretme becerilerine sahip olması hedeflenmektedir.

Meslek Elemanı Tanımı

Türk İşaret Dilini (TİD) aktif bir şekilde kullanabilen, işitme engellilerle iletişim kurabilen, istenilenleri anlatan, işaret dilinde tercümanlık yapabilen işaret dilini öğretme becerisine sahip bireydir.

İstihdam Alanları

  • Mesleğin gerektirdiği yeterlilikleri kazanan bireyler, kişisel gelişim alanı altında sertifika programından mezun olan kursiyerler sertifikalarının kazandırdığı yeterlilikler doğrultusunda sektörde çalışabilirler. İşaret dili öğreticiliği ve tercümanlığı yapabilirler.

 

İşaret Dili Öğretici ve Tercüman Kursu Eğitim Programının İçeriği:

  • İşaret dili genel özellikleri uygulamaları yapmak İşaret Dili Genel Özellikler
  • İşaret ve beden dili ilişkisini kurmak İşaret ve Beden Dili İlişkisi
  • İletişim ve günlük konuşma dilini kullanmak İletişim ve Günlük Konuşma Dili
  • TİD özelliklerine göre cümle kurmak TİD Özelliklerine Göre Cümleler
  • TİD cümlelerinde ekler ve zamanı kullanmak TİD Cümlelerinde Ekler ve Zaman
  • TİD cümlelerinde öğeleri kullanmak TİD Cümlelerinde Öğeler
  • TİD’ e göre hazırlıklı ve hazırlıksız konuşmak
  • TİD’ e Göre Hazırlıklı ve Hazırlıksız Konuşma
  • TİD kurallarına göre çevirmenlik yapmak TİD kurallarına göre çevirmenlik

 

 İşaret Dili Öğretici ve Tercüman Sertifikası Eğitimi programının Eğitim Süresi (Saat):

Programın süresi 200 saattir.

İşaret Dili Sertifikası Katılma Koşulları:

  • Ön Lisans veya Lisans mezunu olmak.
  • İşitme engellilerle iletişim kurabilecek bedensel ve fiziksel yeterliğe sahip olmak.
  • 18 Ocak 2011 tarihli ve 27919 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Türk İşaret Dili Sisteminin Oluşturulması ve Uygulamasına Yönelik Usul ve Esasların Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik” değişikliğinde belirtilen esaslar çerçevesinde Programı Bakanlıkça hazırlanan İşaret Dili Kursuna katılarak belge almış olmak.

 

İşaret Dili Öğretici ve Tercüman Sertifikası:

Eğitimin sonucunda Uzaktan Eğitim Sistemimiz tarafından yapılacak olan sertifika sınavına katılan ve kursiyerler 100 puan üzerinden 45 puan ve üzeri puanlar aldığında başarılı olarak sayılır ve hazırlanan sertifikalar Üniversite tarafından onaylandıktan sonra kursiyerlere teslim edilir. Sertifikanın kursiyere teslim tarihi 7 iş gününü aşmamaktadır.

İşaret Dili Öğretici ve Tercüman Eğitimi Kursu sertifikasının geçerliliği:

İşaret Dili Eğitimi Kursu programı sonucunda katılacağınız kurs bitirme sınavı Üniversite’nin resmi sınavı olduğu için tüm Türkiye’de geçerlidir. Özel kurumların ve devlet kurumlarının kabul etmesi zorunludur. Devlet memurluğu alım sınavlarında da geçerlidir.

Ayrıca yurt dışında geçerliliği bulunmaktadır, kursa kayıt sırasında yurt dışında da kullanmak istediğinizi belirtmeniz durumunda kurumumuz aracılığı ile gerekli tüm işlemleriniz tarafımızdan yapılacaktır.

Diğer E-Devlete İşlenen Kurslar:

You cannot copy content of this page

Bu sitede size daha iyi bir deneyim sunabilmek adına, bu sayfayı ziyaretinizle ilgili bilgileri toplamak amaçlı çerezler kullanılmaktadır.